X

Care sunt simptomele care te avertizează că ai arterele înfundate

Care sunt simptomele care te avertizează că ai arterele înfundate. Înfundarea arterelor, sau ateroscleroza, apare atunci când placa (formată din grăsimi, colesterol și alte substanțe) se acumulează în artere, reducând sau blocând fluxul sanguin.

Această afecțiune poate crește semnificativ riscul de probleme grave de sănătate, cum ar fi atacul de cord sau accidentul vascular cerebral. Recunoașterea simptomelor arterelor înfundate este esențială pentru intervenția timpurie.

Care sunt simptomele care te avertizează că ai arterele înfundate

1. Durerea toracică (angina)

Durerea toracică este unul dintre cele mai frecvente simptome ale arterelor blocate, în special în arterele coronare (cele care furnizează sânge inimii). Angina se simte ca o presiune, apăsare sau strângere în piept și este adesea declanșată de efortul fizic sau de stresul emoțional. Această durere se poate extinde la umeri, brațe, gât, maxilar sau spate.

CITEȘTE ȘI: Testul simplu pe care îl poţi face acasă: Îţi arată dacă ai probleme cu arterele

Deși angina poate fi un disconfort temporar, este un semn de avertizare serios al bolii coronariene care poate duce la un atac de cord dacă nu este tratată.

2. Respirația scurtă

Atunci când capacitatea inimii de a pompa sânge este afectată din cauza fluxului sanguin restricționat, este posibil ca organismul să nu primească suficient oxigen, ceea ce duce la dificultăți de respirație. Acest simptom poate apărea în timpul activității fizice sau în repaus.

Acesta este adesea un semn că inima se luptă să satisfacă nevoile organismului de oxigen, mai ales dacă arterele care alimentează inima sunt blocate.

3. Oboseala

Oboseala constantă și inexplicabilă poate fi, de asemenea, un semn de avertizare al arterelor înfundate. Atunci când inima nu poate pompa eficient sânge bogat în oxigen către mușchi și țesuturi, o persoană se poate simți constant obosită sau slăbită.

Acest simptom este frecvent atât în boala coronariană, cât și în boala arterială periferică (PAD), care afectează arterele din afara inimii, în special în picioare.

4. Durere la nivelul membrelor (boală arterială periferică)

Dacă arterele din picioare sau brațe sunt blocate, fluxul sanguin redus poate provoca durere, crampe, amorțeală sau slăbiciune în zonele respective, în special după mers sau exerciții fizice. Această afecțiune este cunoscută sub numele de boală arterială periferică (PAD).

Persoanele cu PAD pot prezenta, de asemenea, răceală în partea inferioară a picioarelor, răni pe degetele de la picioare care se vindecă lent și puls slab în picioare.

5. Amețeli sau leșin

Blocarea arterelor din arterele carotide (arterele care alimentează creierul cu sânge) poate provoca amețeli, amețeli sau leșin. Aceste simptome apar deoarece creierul nu primește suficient sânge și oxigen, ceea ce poate perturba funcționarea sa normală.

CITEȘTE ȘI: Cum să previi înfundarea arterelor: Alimentele care îmbunătățesc funcționarea vaselor de sânge și scad riscul de face boli de inimă

6. Atac de cord sau accident vascular cerebral

Un atac de cord sau un accident vascular cerebral poate fi primul semn al arterelor înfundate la unele persoane. Un atac de cord apare atunci când fluxul de sânge către inimă este complet blocat, provocând leziuni ale mușchiului cardiac.

Un accident vascular cerebral apare atunci când fluxul sanguin către creier este obstrucționat. Ambele afecțiuni pot pune viața în pericol, motiv pentru care este extrem de important să recunoașteți primele semne de avertizare și să solicitați imediat asistență medicală, recomandă healthline.com.

Bugetul.ro

Blacknews.ro

StiripeSurse.ro